Book en lejebil og udforsk Gdańsk

  • Skt. Marys Kirke
  • Ulica Mariacka og Anden Verdenskrig Museum
  • Golden Gate

Beliggende mellem Øst- og Vesteuropa er Gdańsk Polens største port og centrum for handel i det baltiske hav. Selvom der ikke er mange, som har hørt om Gdańsk, så er der faktisk mange store begivenheder, som har fundet sted i Gdańsk. Anden Verdenskrig lagde landet i ruiner, men i dag kan du udforske byen, som er genopbygget efter krigen. Lej en bil og udforsk denne fantastiske by.

Skt. Marys Kirke blev bygget i det 14. århundrede. Kirken er bygget i gotisk stil og kan rumme op til 190.000 kubikmeter, hvilket gør kirken til en af de tre største murstenskirker i hele verden. Det lyder måske ikke af særlig meget, når du sidder og læser det, men hvis du står ved det 66 meter lange kirkeskib, vil du virkelig kunne forstå, hvor stor kirken egentlig er.

Ulica Mariacka og Anden Verdenskrig Museum

Når du er kommet dig over, hvor storslået Skt. Marys Kirke er, kan du ved samme lejlighed tage over til Ulica Mariacka, som ligger på samme gade. Ulica Mariacka er belagt med brosten med mange snævre købmandshuse på begge sider, som ligger lidt hævet over gaden. Denne gade er blevet genopbygget efter de voldsomme skader fra 2. verdenskrig og bliver i dag brugt som et yndet sted at filme.

2. verdenskrig spiller en stor rolle i Gdańsks historie, og er du interesseret i 2. verdenskrig er det værd at besøge museet i Gdańsk. Anden Verdenskrig Museet i Gdańsk blev indviet i marts 2017 og indeholder over 2.000 udstillinger, som blev doneret af familier, der var ofre for grusomhederne. En udstilling, som skiller sig ud, er Warszawa-lejligheden, som viser værelserne før og efter krigen. Museet er verdens største museum om 2. verdenskrig.

Golden Gate

I den vestlige del af Long Street står Golden Gate foran nogle befæstninger såsom Prison Tower og High Gate. Golden Gate er fra 1610, og før den stod Gothic Gate. Arkitekten, som designede Golden Gate, er Abraham van den Blocke, som også har skabt andre bygninger som Neptuns Springvand og Golden House. Når du har hvilet dig lidt, kan du fortsætte med at udforske disse attraktioner:

  • Golden House
  • Rådhuset
  • Neptuns Springvand
  • Gdańsk Crane

Golden House

Opholder du dig på Long Market, kan du besøge en bygning, som ofte bliver refereret til det smukkeste hus i Gdańsk. Huset hedder Golden House, og når du besøger det, kan du forstå, hvorfor det bliver kaldt for det smukkeste. Golden House blev bygget i starten af det 17. århundrede og blev bygget specielt til borgmesteren af Gdańsk Jan Speyman. Huset er blandt andet pyntet med statuer af Akilleus og Ødipus på toppen.

Rådhuset

Det primære rådhus, som ligner lidt Big Ben i London, blev tegnet og bygget af en gruppe hollandske arkitekter i midten af det 16. århundrede. Hvis du ser ordentligt efter, kan du se en forgyldt statue af Sigismund II Augustus 83 meter oppe på toppen af rådhuset. Det Lille Rådhus, Det Store Rådskammer, Hvidhallen og Vinterhallen har forgyldt stuk, coffered lofter, marmorgulve, fresker, skulpturer og gobeliner.

Neptuns Springvand

Neptuns Springvand er Gdańsks udholdenhedssymbol og ligger ved Long Market. Neptuns Springvand er et manieristisk monument og er støbt i bronze helt tilbage i 1615. Springvandet blev ikke installeret indtil 18 år senere. Billedhuggeren er ingen anden end Abraham van den Blocke, der var fra det, der nu er Kaliningrad. Neptuns Springvand ligger ved de statelige byhuse der engang husede de kongelige. I selve springvandet kan man se prydfisk og keruber.

Gdańsk Crane

Gdańsk Crane sidder på flodbredden ved Motlawa’s Long Embankment, og dateres helt tilbage til det 14. århundrede. Gdańsk Crane er også kendt som byens emblem. Før i tiden blev det brugt til at laste helt op til 4 tons gods, og løfte det 11 meter i vejret. Det hele blev opereret med mandekraft. I dag kan du komme ind og se det indvendige, samt tilmed få en fremvisning.